MUZEE


Muzeul Histria sm.pngMuzeul Arheologic din Histria a fost înfiinţat în 1982, în subordinea Muzeului de Istorie Natională şi Arheologie din Constanţa. Muzeul expune piese de arheologie greacă, romană şi bizantină, provenind din cercetările de la Histria şi din împrejurimi: amfore, inscripţii, vase ceramice, sticlă, podoabe, basoreliefuri elenistice şi altele.

Muzeul gospădărie ţărănească din Enisala reprezintă o sinteză a gospodăriei tradiţionale din nordul Dobrogei, zona lacului Razim, de la începutul secolului al XX-lea. Ansamblul arhitectural cuprinde casa cu chiler şi câteva din anexele tipice pentru o gospodărie din aceasta zonă: bucătăria şi cuptorul de vară, grajdul pentru animale, porumbarul, şoproanele, fântâna. Pot fi văzute: instrumentar agricol, căruţe pictate tipic dobrogene, unelte pescăreşti, scule şi produse de dogărie, fierărie, albinărit, olărit, instrumentar pentru industria casnică textilă. Interiorul locuinţei relevă bogăţia şi frumuseţea ţesăturilor tradiţionale, fiind organizat în varianta sa tradiţională.

Muzeul Casa Paraschiva din Vişina. Constantin Paraschiva este o ţesătoare din Vişina, com. Jurilovca. Ea a transformat o parte a casei sale, din 2006, într-un mic muzeu, unde se pot găsi creaţiile sale dar şi costume populare vechi de o sută de ani (bulgăreşti, olteneşti şi altele) precum şi diferite unelte tradiţionale folosite în arta ţesutului.

Muzeul de Artă Orientală din Babadag. Expoziţia de Artă Orientală, organizată în Casa Panaghia, prezintă piese ce aparţin artei populare tradiţionale a turcilor şi tătarilor din Dobrogea, dar şi piese ce aparţin artei orientale realizate în manufacturi şi, ulterior, industrial.
Legendele locului atribuie această clădire legatului testamentar al lui Ali-Gazi Pașa, ca una din medresele (școlile) înființate în prima parte a sec. XVII din moștenirea lăsată de acesta. Edificiul a fost construit mai degrabă cândva în cursul sec. XIX (probabil în prima parte a acestuia) și a adăpostit, o vreme, un seminar musulman.

Casa Panaghia Babadag sm.png