TURISM PE APĂ


Lotca este ambarcațiunea emblematică a Deltei Dunării. Atât de tare este intrată în conștientul colectiv, încât în orice peisaj deltaic e musai să apară și o lotcă. Acest mijloc de transport a însemnat pentru locuitorii deltei echivalentul supraviețuirii, la fel cum calul a însemnat pentru țăranul român. Prin simplitatea ei, în ochii unui neinițiat, lotca nu-i nimic altceva decât o banală barcă. Specialiștii spun însă că lotca este o ambarcațiune de excepție, originală, cu excelente caracteristici nautice, derivată din ambarcațiunile vikinge. Chiar dacă nu există dovezi în acest sens, similitudinile dintre cele două tipuri de bărci și faptul că vikingii au avut, pentru mult timp, contact cu rușii din zona de nord a Mării Negre sunt argumente puternice pentru această concluzie.

lotca-razim-sec20.png

În zona marilor lacuri ale Lagunei Razim-Sinoe sunt cele mai mari lotci din Delta Dunării. Dimensiunile lor sunt necesare aici pentru a ține valurile deseori iscate de vânturile puternice. Tot aici, în trecut, localnicii lipoveni foloseau pentru propulsie vele pătrate, numite parus, termen care în limba rusă înseamnă pânză. De la apariția motoarelor însă, acest tip de velă nu mai este folosit, cu toate că este eficient, ecologic și necostisitor.

lotci-cu-stuf-1.png
Laguna Razim-Sinoe este de departe cea mai ofertantă zonă din țară în ceea ce privește turismul pe apă. Caracteristicile ei hidrografice permit navigația cu orice tip de ambarcațiune, de la caiace, până la veliere. Însă cel mai important este faptul că apele lagunei oferă un acces facil la Marea Neagră și la canalele deltei. Astfel, pe lângă cei 800 km² de luciu de apă ai lagunei, turistul se poate bucura, în doar câteva ore, de plajele pustii ale Mării Negre și de canalele și ghiolurile deltei.
Navigația propriu-zisă poate să fie completată cu o mulțime de activități conexe. Astfel, puteți să deprindeți meșteșugul marinăresc al velelor sau puteți să vă încercați tenacitatea la vâslele lotcii. De asemenea, puteți pescui și găti ceea ce prindeți pe vreun mal pustiu de apă.
Pe traseul unei ture puteți să vizitați siturile arheologice antice situate pe țărmurile lagunei sau, sub îndrumarea ghidului, puteți să descoperiți fauna Deltei Dunării.

lotci-2.png

Tururile pe apă pot fi scurte, de o zi, sau lungi, până la o săptămână sau chiar mai mult. Practic, în planificarea și realizarea unei excursii de lungă durată, singurele limite impuse sunt cele ale Rezervației Biosferei Delta Dunării. Astfel, în decursul a două zile se pot atinge localități ca Sfântu Gherghe sau Sulina și se poate parcurge delta pe o multitudine de trasee. Pe parcursul unei ture de mai multe zile cazarea se poate face la pensiunile de pe traseu sau, spartan, la cort, pe malul unui canal.

lotci-3.png